01/07/13 | Dinie Niniey :)

Mini Giveaway by Nurin Aireen



KLIK BANNER UNTUK JOIN


Giveaway ini dianjurkan oleh Nurin Aireen dan ditaja oleh para sponsor hebat iaitu Mizna Online ShopSiti Nur TampawanSyiera FirdausFatin DianaHouse of WNSAlyaa NajlaaNur FarahudaNur RahimahElih JapaharCik Hawa SD, Areena dan Anis Amira

25 PEMENANG DICARI. MUNGKINKAH ANDA YANG BERTUAH? TUNGGU APA LAGI? JOM MERIAHKAN GA NI!

TERJAH HADIAH KAT SINI
2x BLOUSE UNTUK 2 TOP REFERRAL!!



Tarikh mula : 28/7/13
Tarikh tamat : 3/8/13 *seminggu sahaja*
Pengumuman pemenang : 4/8/13


THANKS FOR READING :)

Kebaikan minum air masak



Air masak memang lah tak semanis air sirap kat luar tu. Hehe. Kan tak elok minum air manis banyak sangat. Tak baik untuk kesihatan. Haa, dinie nak share sikit info yang dinie baca tadi tentang kebaikan minum air masak. Jom baca sama-sama :)

Membantu mengekalkan keseimbangan bendalir badan
Badan kita terdiri daripada 60% air. Banyak kan ? Fungsi bendalir dalan badan kita ni ialah untuk proses penghadaman, penghantaran nutrient dan megawal suhu badan kita. jadi, elakkan dehidrasi ok !

Membantu mengawal kalori dalam badan
Kalau nak jaga badan tu eloklah minum air masak banyak-banyak.

Membantu memberikan tenaga kepada otot badan
Apabila otot kita tidak mendapat cecair yang mencukupi , otot kita akan menjadi lemah.

Membantu mengekalkan kesegaran kulit muka
masing-masing nak kulit cantik kan ? haa, minum air masak banyak-banyak ye. Kalau kurang minum air nanti kulit muka kita kering, kusam dan mungkin juga berkedut.

Baik untuk buah pinggang
Buah pinggang mengeluarkan toksin-toksin dalam badan kita jika kita minum air masak dengan mencukupi. Kalau kurang minum air macam mana lah toksin dalam badan tu nak keluar. Kan ?

Amalkan minum air masak ke mineral ke tak kesah lah, asalkan bukan air manis. Okay ? Barulah hidup kita sihat. Nasihat tuk diri dinie jugak :)




THANKS FOR READING :)

Menghadapi peperiksaan



  • Sentiasa bersedia dan memulakan dengan basmallah.
  • Mengamalkan doa penerang hati sebelum dan selepas mengulangkaji pelajaran
        أَللهُمَّ افْتَحْ عَلَيْنَا حِكْمَتَكَ وَانْشُرْ عَلَيْنَا مِنْ خَزَائِنِ   
 رَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ
  • Semasa peperiksaan, kita terlupa apa yang kita dah study malam tadi. Bacalah doa di bawah dan selawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W . Dinie pon selalu amalkan baca doa ni bila terlupa. Hee. InshaaAllah, Allah akan tolong.
سُبْحَانَ مَنْ لا يَنَامُ وَلايَسْهُو آللهُمَّ ذِكِّرْنِى مَانَسِيْتُ
  • Jika ingin memudahkan diri untuk menghafal sesuatu, amalkan doa di bawah. 
        آللهُمَّ ارْزُقْنَا يَا رَبِّ فَهْمَ النَّبِيْيِنَ وَحِفْظَ آلْمُرْسَلِيْنَ     
       وَإِلْهَامَ آلْمَلائِكَةَ آلْمُقًرَّبِيْنَ فِى عَافِيَةِ يَااَرْحَنَ آلرٌّاحِمِينِ     
  • Elakkan daripada membuat ulangkaji pada minit-minit terakhir. 
  • Buat nota ringkas dan senang tuk difahami. Lepas tu " read it out loud ". Korang akan lebih ingat kalau korang baca dengan kuat. Jangan terlalu kuat ye. 
  • Kalau boleh, gunalah pen yang berdakwat warna-warni. Baru menarik dan merangsang otak kita untuk ingat apa yang kita dah tulis. FAKTA tau :)
  • Q & A. Haa, dinie rasa cara macam ni akan lebih menguatkan ingatan korang tentang apa yang korang dah study. Boleh dilakukan bersam kawan, kakak, abang, mak atau ayah. 
  • Selebihnya berserah dan tawakal kepada Allah. Apa yang penting kita kenalah berusaha.
Usaha itu tangga kejayaan :)
 Sumber dari : Peperiksaan
THANKS FOR READING :)

I LOVE GIVEAWAY by www.nisakay.com



Haaa, macam menarik kan ? So tunggu apa lagi, jom join ! In shaa allah, kalau ada rezeki boleh dapat hadiah yang best :) Macam mana nak join ? Klik link kat bawah ni dan ikut saja step yang diberikan. Mudah kan ? GOOD LUCK ! :)

I LOVE GIVEAWAY by www.nisakay.com

THANKS FOR READING :)

Waiting, waiting and waiting..

Assalamualaikum.

          Haaa, apa yang waiting waiting nih ? Waiting lah sangat kan. Dah dekat sebulan jugak lah final exam bagi UMP berlalu. So nak tunggu apa lagi, tunggu keputusan lah kan ? Haihh, dup dap dup dap dah jantung ni. *gugur jantung*  Let's gone be bygone. Yang penting dah berusaha :)


           Good luck to me ! :)
THANKS FOR READING :)

Salam Ramadhan :)


Selamat menyambut bulan Ramadan Mubarak. Semoga puasa dan amalan kita tahun ni lebih diberkati dan diredhai Allah. Jangan lupa bangun sahur and jangan lupa niat. Haaa, nanti sia-sia je puasa satu hari. :)

THANKS FOR READING :)