Kebaikan minum air masak | Dinie Niniey :)

Kebaikan minum air masakAir masak memang lah tak semanis air sirap kat luar tu. Hehe. Kan tak elok minum air manis banyak sangat. Tak baik untuk kesihatan. Haa, dinie nak share sikit info yang dinie baca tadi tentang kebaikan minum air masak. Jom baca sama-sama :)

Membantu mengekalkan keseimbangan bendalir badan
Badan kita terdiri daripada 60% air. Banyak kan ? Fungsi bendalir dalan badan kita ni ialah untuk proses penghadaman, penghantaran nutrient dan megawal suhu badan kita. jadi, elakkan dehidrasi ok !

Membantu mengawal kalori dalam badan
Kalau nak jaga badan tu eloklah minum air masak banyak-banyak.

Membantu memberikan tenaga kepada otot badan
Apabila otot kita tidak mendapat cecair yang mencukupi , otot kita akan menjadi lemah.

Membantu mengekalkan kesegaran kulit muka
masing-masing nak kulit cantik kan ? haa, minum air masak banyak-banyak ye. Kalau kurang minum air nanti kulit muka kita kering, kusam dan mungkin juga berkedut.

Baik untuk buah pinggang
Buah pinggang mengeluarkan toksin-toksin dalam badan kita jika kita minum air masak dengan mencukupi. Kalau kurang minum air macam mana lah toksin dalam badan tu nak keluar. Kan ?

Amalkan minum air masak ke mineral ke tak kesah lah, asalkan bukan air manis. Okay ? Barulah hidup kita sihat. Nasihat tuk diri dinie jugak :)
THANKS FOR READING :)

2 komen budak comel :):

shukriah sharuddin said...

betul tu..byk kebaikan air masak ni...tp mamanea tak bole nk telan air masak byk2...slalu paksa jugak...huhuhu....oh air masakk...

Dinie Niniey said...

Hehe, takpe2. minum sikit dlu, asalkan selalu minum..